Rad sa decom oplemenjuje

Rad sa decom oplemenjuje, ali je dvostruko veća obaveza u sportu, od ostalih aktivnosti. Zato igra i zabava, treba da budu ispred rezultata, a prilika da se mladi rukometaši i rukometašice druže pruža im se na našem predstojećem Međunarodnom turniru, drugom po redu „Handball Fantasy“, koji će se održati u Beogradu od 15-17. juna. Tim povodom, razgovarali smo sa prvim čovekom ovog okupljanja Zvonkom Mrašićem

SVI STE DOBRODOŠLI

Svaki sportista u jedno je siguran-pobeda ne garantuje nove pobede. Da bi se stiglo do uspeha, temelj je, kao i kod izgradnje kuće, osnova svega. Kada ste svesni takve projekcije, onda ni početak nije težak. Kada je prošle godine krenuo u lepu sportsku priču, organizujući prvi Međunarodni turnir „Handball Fantasy“, Zvonko Mrašić, entuzijasta po vokaciji, inače, bivši rukometaš, a sada uspešan trener, imao je jasnu viziju, a ona se polako, ali sigurno, ostvaruje. Sredinom juna, tekuće godine, još jednom će srpska prestonica ugostiti dve ipo hiljade mališana, iz inostranstva i Srbije, a čemu se mladi sportisti mogu nadati i kako se uopšte jedna tako velika sportska manifestacija organizuje, pričali smo baš sa Mrašićem, jer, boljeg sagovornika ni nismo mogli naći.

Da odmah našim čitaocima saopštimo najbitnije detalje. Kada i gde se održava turnir?

-Od 15-17. juna u Beogradu. Odmah da se nadovežem. Svi koji žele da se prijave na naš turnir, to mogu da učine na našem sajtu www.handballfantasy.com ili pozivom na moj broj telefona, a on, takođe, stoji na adresi našeg sajta. Smatramo da se ekipa prijavila za turnir onog trenutka kada nam pošalje logo kluba i fotografiju tima koji treba da se takmiči. Kasnije, ulazimo u proceduru.

Nije ni malo jednostavno organizovati sportsku manifestaciju koja traje tri dana. Šta je najlakše, a šta najteže u tom poslu?

-Moram odmah da kažem da sam ja čovek entuzijasta i kod mene je količina entuzijazma polazna osnova za sve što radim, pa i u sportu. Rukomet volim i pokušavam da ovom sportu dam nešto, čak ostavim, kao svoj trag. Ono najteže je, kako se to kaže, zatvoriti finansijsku konstrukciju. Pribaviti potrebna sredstva da sve što smo naumili i ostvarimo. S obzirom da je ovo turnir namenjen deci, mislim da ćemo naići na dobar prijem kod državnih organa ali i velikih firmi, jer, poznato je da su to uvek ulaganja koja se isplate. Samo da napomenem. Ne želimo ovom organizacijom da zaradimo, samo da napravimo nešto što će naići na odjek, a to znači da će nam gosti ponovo doći.

Kad je reč o samim programima turnira. Predviđeno je da učestvuju dečaci i devojčice, po starosnim grupama, zar ne?

-Tako je. Ako malo vizualizujemo ovaj razgovor, odmah da kažem, meni je u glavi 2500 dece na jednom mestu. Naježim se kad pričam o tome. Turnir će biti organizovan u četiri sportske hale u Beogradu. U tri dana će se nadmetati dečaci i devojčice rođeni 2002, 2004 i 2006. godište. Po 16 timova iz svakog godišta treba da izađe na teren, a to u ukupnom zbiru znači da ćemo na okupu imati 96 ekipa.

Organizacija turnira „Handball fantasy“ uveliko je u toku. Od koga ste dobili već podršku, a od koga je tek očekujete?

-Emotivno sam vezan za ekipe iz Republike Srpske. Dobili smo potvrdu iz Bjeljine, a očekujem da će nam stići u goste i ekipe iz Banja Luke, Brčkog i Prnjavora. Kad je reč o Makedoniji, u kontaktu sam sa rukovodstvom RK Vardara i načelno, dogovorili smo se da dovedu sva tri godišta, u muškoj konkurenciji. Iz Hrvatske, preliminarno, znam da stiže tim iz Slavonskog Broda, u obe konkurencije. Potvrđeno je da će RK Partizan biti tu, što me jako raduje. To to za sada.

Verujemo da će i Rukometni savez Srbije stati uz ovu sjajnu priču. Tako će turnir dobiti pravi legitimitet, zar ne? Tu je i grad Beograd.

-Naravno. Gradski sekreterijat za sport nam je izašao u susret, podržao je ovu našu manifestaciju. Ovih dana ćemo se sresti i sa čelnicima RSS, a ja očekujem da će oni preuzeti i ulogu suorganizatora, jer, nije mala stvar okupiti toliki broj dece u našem glavnom gradu.

Kad već pominjete podatke koji su zaista impresivni, valjalo bi istaći da se sama organizacija ovog turnira ne ogleda samo u utakmicama, već da je reč o mnogo ozbiljnijem konceptu druženja i okupljanja dece.

-Poptupno ste tačno razumeli šta nam je namera. Mi želimo da budemo drugačiji. Nije nama cilj da momci i devojke dođu u Beograd, odigraju utakmice i to je to. Pripremili smo čitav niz proprtanih aktivnosti, koje su u vezi i sa turističkim obilaskom naše prestonice, potom, želimo da ih edukujemo i odlascima u muzeje i na druga značjana mesta, koja su znamenitosti srpskog glavnog grada. Mislim da će im to ostati u sećanju i buditi želju da se ponovo sretnemo svi zajedno.

Treba napomenuti da turnir traje tri dana, pa treba decu animirati dodatno. Biće vremena i za teren, ali i za sve ono drugo, što treba videti i doživeti u Beogradu.

-Slažem se. Veoma nam je to bitno, posebno kad govorimo o gostima iz inostranstva. Poznato je da smo mi odlični domaćini, da znamo kako da se predstavimo na najbolji način, pa ćemo to i potvrditi svima koji budu s nama u junu mesecu.

Za kraj razgovora, ostaje i pitanje: Kada je poslednji rok da se zainteresovani za dolazak na „Handball Fantasy“ jave i priključe ovoj lepoj sportskoj priči?

-Zaista, bio bih zahvalan svima koji do 1. juna potvrde svoj dolazak na turnir. Da do tog datuma imamo sve definisano. Moja ideja je da izvalečenje parova bude snimamo i da se taj događaj može videti kod nas na sajtu. Tako ćemo još više doprineti zanimljivostima sa samog događaja.

U razgovoru sa Zvonkom Mrašićem, direktorom turnira „Handball Fantasy“ saznali smo još neke zanimljive detalje, a posebno je interesantno što turnir podržavaju, da tako kažemo, biće zaštitna lica istog i naši bivši reprezentativci Ivan Lapčević, Nenad Vučković i Nenad Maksić, asovi srpskog rukometa. Ako ste tokom čitanja ovog teksta zapazili da je građen sentimentalnom konstrukcijom, ne treba da se čudite, jer, istinski zaljubljenici u sport samo tako i znaju. Ipak, pred organizatorom je značajan posao. Nema sumnje da će do početka ove manifestacije, po mnogo čemu jedinstvene u našoj zemlji, sve biti potaman, a razlog da verujemo u potpuni uspeh ogleda se u činjenici da su Zvonko Mrašić i njegovi saradnici, i do sada, sve što su činili, radili to malo bolje od drugih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *