Jezik sporta spaja ljude

San svakog pravog sportiste je da zaigra na reprezentaciju svoje zemlje, a kada u dresu nacionalne selekcije osvojite medalju na važnom nadmetanju ili učetvsujete na Olimpijskim igrama, karijera vam je i te kako ispunjena. Takav je i Nikola Manojlović, rukometaš izuzetne reputacije koji nam pomaže u promociji našeg turnira „Handball Magic“

JEZIK SPORTA SPAJA MLADE

Naš sagovornik je rođeni Beograđanin, a prve sportske uspehe doživeo je u Crvenoj zvezdi. Kasnije, ostvario je više nego zapaženu karijeru u inostranstvu. U Nemačkoj i Sloveniji se najduže zadržao, a posebno lepa priča je u vezi s njegovim nastupima u nacionalnoj selekciji naše zemlje. Kada je Srbija, 2012. u našoj prestonici, organizovala Evropsko prvenstvo, sa saigračima je stigao do postolja, osvojivši srebrno odličje. Ostaće zabeleženo u analima našeg sporta, rukometa posebno, da je bio i član reprezentacije koja je učestvovala na Olimpijskim igrama u Londonu. Nikola obožava sport koji ga je učinio toliko poznatim, a kada smo ga zamolili da nam pruži podršku kako bi još više privukli mlade na rukometni teren, nije se dvoumio. Zato je sada pred vama intervju sa njim.

 

Često se pitamo Ima li boljeg i lepšeg početka jedne sportske karijere, od druženja s vršnjacima, u srpskoj prestonici, kad rezultat i nije u prvom planu?

 

-Sport, pogotovo timski, je jedna od retkih preostalih čistih stvari u našem modernom društvu gde ljudi mogu da se bez obzira na poreklo i materijalni status takmiče jedni protiv drugih. Deci je sigurno pravo uživanje, da se kroz druženje sa svojim vršnjacima, iz raznih zemalja, zajedno, jezikom sporta, takmiče u našem omiljenom rukometu.

 

Da li ste, možda i Vi, na neki sličan način zavoleli ovu prelepu igru i možete li se prisetiti svojih početaka?

 

-Naravno da mogu, a čim mogu da se prisetim takvih manifestacija koje su se odigrale pre skoro 30 godina, onda je to siguran znak da su ostavile upečatljiv pozitivan trag kako u mom životu, tako i u karijeri. Prve sportske rukometne manifestacije bile su organizovane preko RSB-a, u vidu lige najmlađih i školskih turnira, koje je organizovao grad Beograd.

 

Turnir „Handball Magic“ treba da okupi oko mnogo dečaka i devojčica. Suština je da se iz Beograda pošalje lepa slika, da se pokaže kako sport, rukomet, konkretno, zbližava. Da li se slažete da je baš to, lajt-motiv trodnevnog okupljanja koje organizujemo?

 

-Treba iskoristiti svaku priliku da prezentujemo kako naš sport, tako naš grad i našu zemlju, u najpozitivnijem svetlu kada god nam se za to ukaže prilika. Okupljanja dece u našoj zemlji su sigurno prava prilika da pokažemo sve one pozitivne strane naseg naroda i siguran sam da ćemo kao i drugi sportisti, iz drugih sportova, biti najbolji ambasadori naše zemlje.

 

Sport, ali, ovog puta govorimo o rukometu, igra je koja treba da osnaži svaku ličnost, da na početku nečije sportske aktivnosti, dete nauči šta znači zajedništvo, pripadnost, odgovornost. Pre svega, igra mora biti u prvom planu. Ovim okupljanjem, želimo baš to da istaknemo. Sigurni smo da i vi tako razmišljate, zar ne?

 

-Moje razmišljanje o toj temi je prekompleksno da bih mogao da to spakujem u samo par rečenica. Rukomet kao timski sport je jedan od lepših sportova, posedno u ranom dečijem dobu i kao takav izabran je u velikom broju zemalja kao jedan od bazičnih sportova. Svaki sport ima slične zadatke u dečijem razvoju, ali je rukomet kao sport specifičan, jer, deca mogu, bez obzira na uzrast, visinu, težinu ili konstituciju, da s uspehom pronađu svoje mesto u njemu i da istinski u njemu uživaju. Rukomet je jedan atraktivan, dinamičan sport sa loptom, koji može svako da igra, a pre svega gde može svako da uživa dok ga igra. Deca trebaju da uživaju igrajući rukomet i to je upravo ono što vaš turnir propagira.

 

Kakav bi savet dali budućim sportistima, deci koja će od 15-17. juna boraviti u Beogradu?

 

-Savet. Mnogo smo tokom naših života i karijera dobili saveta od raznih ljudi. Najbolji savet koji sam ja dobio je da pre svega treba naučiti da se bude dobar čovek, a posle dobar sportista.

 

Mi našim turnirom želimo javnosti da pokažemo da ima dece koja ne misle samo na modernu tehnologiju, već, ima i onih, koji se druže na igralištima, a ne koriste svoje dragoceno vreme kod kuće, uz mobilne telefone i konzole. Kako, inače, privoleti decu da se okrenu istinskim vrednostima?

 

-Treba napraviti deci okruženje u kome će se osetiti važnim i cenjenim. Moramo ići napred i pronaći sve više načina na koje možemo dodatno animirati decu. Pre samo 30 godina imali smo samo 3 programa na televiziji i po neku sportsku aktivnost na televiziji u par nedelje. Sada, naša deca prate NBA, NFL, Ligu šampiona i ostale vrhunske sportske priredbe i maštaju da jednog dana ostvare slične uspehe. Koliko je ranije bilo teško deci objasniti šta je sport, danas je teško ispratiti njihove snove.

 

 

Bili ste vrhunski rukometaš, reprezentativac, ostvarili ste bogatu karijeru. Da li je temelj vaše uspešne životne priče postavljen u detinjstvu, kao što bi slučaj mogao biti sa junacima, na „Handball Magic“ turniru, koji će zajedno sa nama provesti tri lepa dana u druženju i igri?

 

-Zaista, cenim vaš napor da organizujete ovako kompleksan i lep događaj, koji će u mnogo čemu promeniti na pozitivno živote naših najmlađih kolega. Svaka pozitivna impresija je bitna u razvoju i neki će siguran sam čitave živote pamtiti lepe trenutke i pozitivne impresije sa vašeg turnira.

Nikola Manojlović se još jednom javnosti predstavio kao pravi ambasador sporta. U karijeri je ostvario vrhunske rezultate, a iskustvo koje je podelio s nama, posebno se obraćajući mladim, budućim asovima, sasvim sigurno, nekima će doneti samo dobro. Ipak, kako reče proslavljeni rukometaš, igra je bitna, ali, čovek mora uvek biti na prvom mestu. Očekujemo vas uskoro u Beogradu, da zajedno gradimo lepšu budućnost.

Vaš „Handball Magic“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *